2012. június 27., szerda

Döbbenet - a lopott ékszer "alkatrész"

Azt hiszem ezt itt is ki kell írni magamból, mert tegnap akkora döbbenet ért, hogy egyszerűen nem tudok mit kezdeni a helyzettel :( Már korábban írtam egy bejegyzést azokról a gyöngyfűzőkről, akik másolatokat gyártanak túlnyomó rész, majd ezeket értékesítik, de ott már mint saját ékszert. Tegnap viszont az egyik tőlem vásárolt ékszerem "darabjait" találtam meg a vásárlóm facebook oldalán, ahol sajátjaként kínálja eladásra (árral együtt).
A történet ott kezdődik, hogy májusban valakinek nagyon megtetszett az egyik gyöngybogyós fülbevalóm és írt a fb oldalamra. Igencsak naiv módjára hagytam, hogy lealkudja az árat, mert új oldal révén örültem, hogy azonnal van érdeklődés. Személyes átvételt kért és még aznapra meg is beszéltük. Az utolsó pillanatban szólt, hogy van még egy karkötő, ami szintén nagyon tetszik neki, így azt is elvinné. Megegyeztünk. Hiába vagyok tapasztalt eladó, mégsem néztem utána a hölgynek, hogy milyen kedvelései, hozzászólásai vannak. Néhány nappal később a karkötőhöz kért egy nyakláncot is, mondván ő nem tudja megfűzni a gyöngybogyót, bár még sosem próbálta. A stílusunk hasonló, a színek megegyeztek a karkötőével, viszont volt néhány dolog, amit szeretett volna, ahhoz viszont nem akartam a nevemet adni. Végül elkészítettem és feltettem neki. Majdhogynem azt írta, hogy nagyon ronda és igencsak megbántott, majd persze bocsánatot is kért. A következő levélben, amit már meg is kaptam, kért külön gyöngybogyót, hogy a vásárolt fülbevalón ki tudja cserélni, mert ő rózsaszínt szeretne. Elkövettem azt a hibát, hogy az alkatrész vásárlásával együtt azt is elkészítettem, természetesen kifizette. Felhívtam azonban még másnap a figyelmét arra, hogy a bogyókat csak és kizárólag saját részre használhatja (levelezésben meg is van), ő pedig megerősített, hogy saját részre kellett neki. Tegnap tényleg bebizonyosodott, hogy saját részre használhatta (vagy csak nem töltött még fel róla fotókat), de a "lecserélt" bogyóim sajnos ott díszelegnek olyan albumokban, aminek az a címe, hogy saját készítésű................ Nagyon elszomorítónak tartom mindezt!
A fb oldalamon kiírtam, hogy mit tapasztaltam, hátha észreveszi és leveszi őket onnan, vagy legalább kiírja, hogy azok a bizonyos gyöngybogyók kitől származnak, de sajnos nem így történt.
Közben volt, aki elkérte a hivatkozásokat és ők is egyértelműen megerősítettek benne, hogy sajnos a nagyon homályos fotók ellenére látszik. Viszont egyikőjük elárulta, hogy a hölgy olyan utánzatokat készít, amelyek eredetije levédett, amit ezek után már nem tartok kizártnak, hogy ugyanígy jutott hozzá az "alkatrészeihez", mint nálam tette.
Nem linkeltem nyilvánosan az oldalát sehova, de sajnos nem reagált az általam leírt sorokra.

Hozzáteszem, volt már olyan vásárlóm, akinek az oldalán "megjelent" fotó, egy általa készített láncról, de odaírta (a kérésem nélkül), hogy a benne lévő alkatrészek, gyöngyök egy része tőlem származik, illetve az alapötlet is, sőt aki ajándék készítésénél felhasználta a tőlem vásárolt angyalkákat  és kiírta alá az oldalán, hogy tőlem vannak. Nagyon jól esett és ebből is látszik, hogy ki az, aki tisztességes kereteken belül marad.

07.02. Sajnos az illető hölgynek írtam üzenetet és végig gyöngybogyóról beszéltem neki, ő pedig válaszra sem méltatott, de az oldalán megpróbált lejáratni, ahol alkatrésznek titulálta a gyöngybogyót, de nem nevezte meg igencsak félrevezetve a "barátait".
Több alkotót, állítólag igen érdekes hangnemben cserére kért az elmúlt időszakban, viszont az egyikőjüknek feltűnt, hogy több olyan "ékszer" látható az oldalán, ami sajnos levédett ékszer utánzata :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése