2012. január 13., péntek

Fonott kalács egészségesen

Azt hiszem, erre a blogra fogom áthozni a recepteket, mert számomra a lélekhez, legalábbis az enyémhez nagyon szorosan kapcsolódik. Imádok sütni és persze az édesség a mindenem, de jobban szeretem a magam által készítetteket

Íme egy egészséges fonott kalács


Igazából nincs pontos receptem hozzá, de amiből most készült:
500 g félbarna tönkölyliszt
25 g élesztő
kb. 0,5 dl tej
4 tk. nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tk. vaj
1 tojás (na ezt most kifelejtettem belőle)
kevés tejföl (most natúr joghurt volt csak)

a tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a többi hozzávalót összekeverjük, a tojást általában két részre veszem, hogy a tésztán kívül a tetejére is maradjon. Amikor már a tésztát rendesen átgyúrtuk, akkor 3 lehetőleg egyforma részre szedjük és rudakat sodrunk belőle. A 3 rudat a sütőpapíron összefonjuk és a tetejét megkenjük a maradék tojás felével. Kb 1 órán át letakarva, meleg helyen kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és újra megkenjük a tetejét a tojással és kb 25 percig sütjük

Ezt a kalácsot szoktam mazsolásan, illetve húsvétkor picit kevesebb cukorral elkészíteni. Fantasztikus illat van tőle a lakásban :o) Mi ugye öten esszük, így egy alkalommal el is fogy :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése